Project led by: Kiko Denzer
Location: Aprovecho, Cottage Grove, OR
Date: August 2012

This earthen yurt was built as part of the ‘sustainable shelter series’ at Aprovecho.

The yurt is made from site harvested bamboo, lashed together using recycled bailers twine. It features a reciprocal roof, meaning that every beam is supported by all the beams in front, and in turn supports all behind it. (A fantastic analogy for community!)
The walls slope outwards to create more space around head height, this makes the space feel much bigger.
We made a wattle from the left over bamboo leaves and created a lime daub using horse poop from a neighbors stable. The yurt sits on top of a 10ft octagonal deck and future plans for it include a wrap around deck area and living roof.

The beauty of the yurt is the circular space it contains, we live so often in box shaped houses with box shaped rooms. The yurt’s smooth curving walls contain no dark, empty, corners and creates a calm place to enjoy.

The project made me think a lot about the underused power of the circle in architecture and society.

earten yurts bamboo frame
The bamboo framework
How the bamboo is attached
The bamboo framework anchors into the deck
the wattle is woven into the yurt framework
The wattle is woven into the yurt framework, notice the tire which aided the raising of the reciprocal roof
Yurt reciprocal roof
The reciprocal roof
yurt roof circles
Fun with circles – part of the incredible building team
Daub applied to the yurt
The daub is applied to the inside of the yurt