Bamboo heaven

More from Green Village.

BALI, Indonesia (February 14, 2010) – Set within a river valley landscape along Bali’s sacred Ayung River, a master-planned community located within walking distance to the Green School is being designed and constructed based on the architectural concepts of sustainable principles and artisan craftsmanship that helped create the world famous campus.
According to Elora Hardy, CEO and lead designer for the Bali-based bamboo design and construction company honored as a finalist of the 2010 Aga Khan Award for Architecture, “Even sustainable timber can’t begin to compare with bamboo as a conscientious building material. With very few resources or attention a bamboo shoot can become a structural column within three years, and that house could stand strong for a lifetime.”
Born in Bali and educated in the U.S., Hardy honed her design skills as sole print designer for fashion icon, Donna Karan, in New York City before moving back home in 2010.
“We are committed to changing people’s perspective on the infinite potential of bamboo,” she says. “Creating spaces where people can feel connected to nature without disrupting it is a thrilling design challenge for me.”
Located twenty-five minutes to Bali’s cultural center of Ubud, 35 minutes to Bali’s surfing beaches and within walking distance to the Green School campus, currently home to 280 day and boarding students, the Green Village community has attracted homeowners from all over the world including South America, Canada, New Zealand, Singapore and Malaysia as well as prominent visitors including entrepreneur, Richard Branson, and former Prime Minister of England, Tony Blair’s family.
Claire Burgess, a New Zealand native who is based in Vietnam as Regional Director of a Swiss-based corporation, says she found Green Village while in the market for a property in Ubud. “I fell in love with Green School and the concept of living in a home totally made out of bamboo.”
Burgess customized her villa with design accents and finishes created by Elora and her team including naturally black bamboo flooring, hand hammered copper bath fixtures, custom pieces from Ibuku’s home furnishings line and a lagoon shaped plunge pool set against the backdrop of the coconut grove and river below.
“Our homes are designed and built without disturbing the natural integrity of the land, therefore each home is truly unique. Our homeowners enjoy a global environment within a culturally rich Balinese community with access to world-class amenities including home delivery of some of the best organic products available on the planet from Big Tree Farms, owned by a Green School family, as well as events including  the Ubud Readers & Writers Festival and restaurants like Mozaic; one of Southeast Asia’s most notable culinary destinations.”
“Our view on being green comes out of being logical, doing no harm and being conscientious,” says Hardy. “By utilizing sustainable materials and artisan craftsmanship mixed with social responsibility, we have created a unique development concept.
A percentage of every villa sold is contributed to Green School’s Balinese Student Scholarship Fund that has already provided 15% of our current student body with a tuition free education. ”
Full info is available here

Aprovecho yurt update

DSC_1016

This update has been a long time coming, it’s been over a month since I left Aprovecho… but as they say, better late than never!

During the Spring Practicum at Aprovecho, and more recently the Sustainable Life Skills – Natural Building Week, the earthen yurt that we built in 2011 with Kiko Denzer has been developed!

During the Spring Practicum a woven bamboo roof has been installed by Gonzo and the team, to support a planned living roof.
Nyria also completed a stunning wrap around deck as her personal semester project.

Then during the SLS Natural building week, in a project led by Chris Foraker (from the same workshop series as this) These fantastic sculptures were added to the outside plaster. The mix was mostly earthen with some lime added for extra sticky.

I was able to live in the yurt for 3 weeks and it was a delight.
Such a pleasure to live in a round space!